Φωτογραφίζοντας κεραυνούς

Λήψεις με πολλά …volt

Aνάμεσα στα καιρικά φαινόμενα που αποτυπώνουμε, όπως την βροχή, την ομίχλη, τους δραματικούς ουρανούς με τους σχηματισμούς των σύννεφων, αναμφισβήτητα πιο εντυπωσιακοί είναι οι κεραυνοί. Ως επί το πλείστον οι φωτογραφίες με κεραυνούς είναι νυκτερινές, με τις λάμψεις να σχίζουν το σκοτεινό ουράνιο θόλο.

Ο κεραυνός είναι μια στιγμιαία ηλεκτρική εκκένωση πολλών χιλιάδων βολτ στην ατμόσφαιρα που διαρκεί ελάχιστα. Με την μηχανή στο χέρι είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε καλές τέτοιες λήψεις. Γι’ αυτό οι έμπειροι στο είδος φωτογράφοι συμβουλεύουν να στήσουμε τη μηχανή μας σε τρίποδο, να εστιάσουμε στο άπειρο και να περιμένουμε, έχοντας επιλέξει πόζα Β (bulb). Τα καλύτερα αποτελέσματα τα παίρνουμε με σχετικά χαμηλά ISO 100-400 ενώ η έκθεση του περιβάλλοντος τοπίου βασικά θα προκύψει από την λάμψη στον ουρανό. Στην πραγματικότητα η τεχνική μοιάζει με φλας εξ …ουρανού. Κεραυνούς δεν καταγράφουμε μόνο στην ύπαιθρο αλλά και κοντά στην πόλη, όταν έχουμε μια έντονη καταιγίδα. Οπωσδήποτε, κανείς δεν πρέπει να διακινδυνεύσει τη σωματική του ακεραιότητα μια νύκτα με καταιγίδα σε σημείο που δεν είναι ασφαλές στο ύπαιθρο. Ένας καλός τηλεφακός δίνει τις προϋποθέσεις να παρεμβληθεί απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στο φαινόμενο και το φωτογράφο.

Tips

• Εναλλακτικά με το B (Bulb) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Τ (Τime) αν διατίθεται στη μηχανή μας. Διαφορές: Στο Β κρατάμε συνεχώς πατημένο το κουμπί του κλείστρου ενώ στο T το πατάμε δύο φορές, μια για την έναρξη και μια για το τέλος της λήψης.
• Ο χρονισμός δεν παίζει πολύ ρόλο στο σκοτάδια γιατί η βασική έκθεση γίνεται από τον κεραυνό. Παίζουμε μόνον με το διάφραγμα.
• Συχνά ένας κεραυνός ακολουθείται από άλλον προκαλώντας το φαινόμενο strobe δηλ. ένα είδος πολλαπλής έκθεσης.

Προστασία εξοπλισμού

Αν δεν φωτογραφίζουμε από στεγασμένο σημείο πρέπει να προσέξουμε την προστασία του συνόλου μηχανής/φακού από τη βροχή. Για το λόγο αυτό, προτιμάμε μια μηχανή τύπου Weather Resist δηλ. σφραγισμένη για την υγρασία και τη σκόνη. Αλλιώς θα πρέπει να φροντίσουμε για κάποιο αυτοσχέδιο ή έτοιμο κάλυμμα (camera rain cover).

Θέματα ασφαλείας

Το κυνήγι των καταιγίδων έχει κινδύνους. Οι κεραυνοί πέφτουν απροειδοποίητα και ακούγονται αφού προηγουμένως έχουν χτυπήσει. Μπορούν να ταξιδέψουν ακολουθώντας την πορεία ενός φράχτη ή ενός καλωδίου της ΔΕΗ. Γενικά δεν συνιστάται ο φωτογράφος να παραμένει δίπλα στη στημένη πάνω σε μεταλλικό τρίποδο μηχανή, κρατώντας το μεταλλικό ντεκλανσέρ… Είναι ασφαλέστερος μέσα σε αυτοκίνητο.